Print

» Teated metsast

Kodulinna ratturid lugesid aasta medalisaagi kokku (Pärnu Postimees)

Pärnu Kalevi spordikoolis treenivad jalgratturid ja nende juhendajad võivad hooajaga rahule jääda, sest kõigis vanuseklassides kokku võideti 21 Eesti meistrivõistluste medalit.
 “Mullu teenisid meie noored küll kaks medalit rohkem kui tänavu, aga rõõmu teeb, et sel aastal oli kullasaak tunduvalt parem,” kõneles Pärnu Kalevi spordikooli jalgrattatreener Kaido Juurik. “Eriti vahva on, et kõigis neljas vanuseklassis võitsid meie poisid eraldistardist sõidu Eesti meistrivõistlused. Kindlasti väärib esiletõstmist, et pärnakad tulid maastikusõidu meistriks teatesõidus.”
Medalisadu algas Elvas
Eesti jalgratturite kodune võistlushooaeg algas talikrossi meistrivõistlustega Elvas, kus Carl Tõnismann tegi puhta töö kuni 14aastaste seas ja Timmo Jeret finišeeris M18 klassis esimesena.
Kevadistel tänavasõitudel, kus nelja etapi kokkuvõttes selgitati kriteeriumisõidu medalivõitjad, tuli Tõnismann omavanuste seas hõbedale ja Janar Jermakov kihutas U23 klassis pronksi vääriliselt. Juunis kihutasid jalgratturid Saaremaa velotuuril, mis jätkus maanteeratturite medaliheitlusega nii eraldi- kui grupisõidus. Taas oli suurepärases hoos Jeret, kes võttis järjekordse kulla temposõidus, kuid ühisstardiga võidukihutamisel pidi leppima pronksiga. Prantsusmaa amatöörklubis võistlev Karlo Aia sai mahti Saaremaale tulla ja talle kuulus U23 konkurentsis Eesti meistriitel.
Juuli algul Iisakul toimunud suvise maastikusõidu meistrivõistlustel tuli Pärnu Kalevile hõbemedal, mille teenis Tõnismann. Kuu viimasel nädalal kogunesid jalgratturid Tallinnas Pirita velotrekile, kus jagati medaleid kuuel alal.
Trekisõit lisas kulda, hõbedat ja pronksi
Kuigi pärnakatel pole palju võimalusi ovaalil kihutamist harjutada, suutsid nad Pirital võita kaheksa medalit. Omniumis kuulus Carl Tõnismannile ja sprindis Siim Saavikule hõbe. Punktisõidus tuli Jeret esimeseks ja Saavik teiseks ning jälituses oli Saavik parim ja Jeret teine. 500 meetri paigaltstardiga sõidus tuli Saavikule veel üks hõbedane medal ning meeskondlikus jälitussõidus jõudsid Ahto Raba, Kevin Lippe ja Timmo Jeret pjedestaali kolmandale astmele.
Suve teises pooles Tartumaal toimunud Eesti noorte velotuuril võidutses Saavik 16aastaste seas ja septembris lisas noormees oma kullakollektsiooni veel ühe medali eraldistardi meistrivõistlustelt Karksi-Nuias. Samal võidukihutamisel tuli Tõnismann temposõidus esimeseks ja grupisõidus teiseks.
Edukale hooajale panid Pärnu kalevlased särava punkti septembri keskel Jõulumäel, kus Siim Saavik, Karl-Brent Premet, Carl Tõnismann ja ankrumees Timmo Jeret võitsid maastikuratturite teatesõidus Eesti meistri tiitli.
“Rattasõit on üpris kallis spordiala ja pelgalt riigilt ning omavalitsuselt saadud rahaga me toime ei tuleks,” märkis treener Juurik. “Seni on meid treeneri autoga aidanud Amservi Pärnu esindus, kes vahetas mõni päev tagasi vana Toyota Avensise uue Hyundai vastu välja. Heameel on sellest, et auto keskmine kütusekulu on vaid 4,3 liitrit 100 kilomeetri kohta, mis rahaliselt tähendab suurt kokkuhoidu, võrreldes aastataguse ajaga, kui meil oli vanemat tüüpi bensiiniauto.”
Timmo Jeret läheb Prantsusmaale
Läbi aegade on Prantsusmaa amatöörklubides treeninud ja võistelnud kaheksa Pärnu kalevlast.
Lõppenud hooajal Euroopa teedel sitkust kogunud Karlo Aiale lisandub uuest aastast Timmo Jeret, kes allkirjastas neil päevil lepingu Guidon Chalettoi’s klubiga.
“Timmo pääses väga korralikku klubisse, kus sõitjaid abistavad asjatundjatest treenerid ja mehaanikud,” rääkis Kaido Juurik. “Amatöörid oma töö eest palka ei saa, küll annab klubi sportlastele jalgrattad, võistlus- ja treeningriided ning kindlustab neile elamispinna. Toiduraha saavad ratturid kuus 100 eurot, kuid lisa võivad nad teenida pisikeste võidupreemiatega.”
 
Võõrleegionärid
Prantsusmaa amatöörklubides võistelnud Pärnu Kalevi jalgratturid:
Rein Lauk, Romet Puuram, Paul Ruubel, Raul Ruubel, Janar Jermakov, Andrei Mustonen, Silvar Kibur, Karlo Aia.